Saturday, 20 April 2013
Ketupat
Ketupat
Ketupat adalah sejenis daripada nasi yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk. Ketupat terkenal di Malaysia,Indonesia serta beberapa negara Asia tenggara lain. Ketupat biasa dibikin semasa Hari Raya atau Hari Raya Haji. Ini adalah salah satu tradisional melayu. Pengalaman saya menganyam ketupat amat meletihkan dan susah kerana ia perlu banyak konsentrasi dan latihan.Dengan pengalaman ini,saya dapat menolong ibu untuk menganyam ketupat apabila Hari Raya tiba.Ibu tidak perlu pergi ke Geylang Serai untuk membeli ketupat yang sudahpun siap.Dengan pengalaman ini,saya dapat mengajar adik-beradik saya teknik-teknik untuk menganyam ketupat yang telah diajar.Dengan teknik-teknik ini,saya dan adik-beradik saya dapat menolong ibu untuk menganyam ketupat pada Hari Raya nanti.Saya tidak sabar untuk ketibaan Hari Raya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment